Sailing for Education, Hugo en Enrique Claassen, wie heeft niet van ze gehoord? Zij hebben met hun moedige aktie de aandacht voor het thuiszittersprobleem wereldkundig gemaakt. Hun moeder, Annelies Schillemans heeft ook de wrkelijke aantallen boven water gekregen. Dankzij haar weten we dat het niet slechts om 5000, maar destijds om 16500 kinderen ging. Tegenwoordig schijnt het aantal zelfs op 21000 te liggen!

Hier enkele van de krantenartikelen:

 

Artikel uit de Telegraaf :

• Enrique (links) en Hugo Claassen hebben veel avonturen beleefd op hun zeilboot, maar kunnen niet wachten tot ze eindelijk weer in de schoolbanken mogen zitten. FOTO: BOB FRIEDLÄNDER
door Sophie Kluivers
LELYSTAD, zaterdag
Na een reis van een jaar zetten zeilbroers Enrique (16) en Hugo (14) Claassen vanavond weer voet aan wal in de haven van Lelystad. Halsoverkop moesten ze terugvaren naar Nederland, omdat er eindelijk een school bereid is om de dyslectische en hoogbegaafde jongens uit Vijfhuizen onderwijs te geven. Maandag starten ze op de Internationale School Eerde in Ommen.
„We hoorden het in juli, toen we in Barcelona waren”, vertelt Enrique. „We hebben ons enorm gehaast. We zijn binnendoor gevaren via de rivieren. Helaas was de stroming erg sterk. Ter hoogte van Valence in Frankrijk hebben we daarom besloten de boten op transport naar Nederland te zetten, de trein te pakken en vanaf Nederland weer het laatste stuk te varen.”
Enrique en Hugo zaten respectievelijk twee jaar en een jaar thuis voordat ze vorig jaar aan de zeiltocht door Europa begonnen. Ze werden bij tientallen scholen geweigerd om de begeleiding die ze voor hun dyslexie nodig hebben. Met hun reis wilden ze aandacht vragen voor alle 16.000 thuiszitters in Nederland. Onderweg kregen ze les van de Wereldschool, iets wat niet mogelijk was geweest als ze in Nederland waren gebleven.
Tijdens de reis hebben ze bijzondere mensen ontmoet, vertelt Enrique. „We zijn niet alleen letterlijk gegroeid, ook mentaal hebben we veel opgestoken.” Toch kunnen de broers niet wachten om weer in een klaslokaal te zitten. „Daar leer je toch weer andere dingen dan op zee”, zegt Hugo. „Ik kijk uit naar de wiskundeles. Dat is ook handig voor het navigeren op zee.” Enrique noemt het een sprookje om weer naar school te gaan.
„Ik kon het haast niet geloven toen ik het hoorde. Een jongen van het Eerde volgde ons via de media en heeft aan de schooldirectie gevraagd of we daar terechtkonden. Het bestuur besloot na overleg dat we welkom zijn. We zijn zo gelukkig, hier hebben we hard voor gevochten.”
Foto: Artikel uit de Telegraaf van vandaag, zijn jullie er ook bij???
We verwachten tussen 17:00 en 18:00 uur de haven in Lelystad (Flevomarina, Overstag 20, Lelystad) binnen te lopen.

? Enrique (links) en Hugo Claassen hebben veel avonturen beleefd op hun zeilboot, maar kunnen niet wachten tot ze eindelijk weer in de schoolbanken mogen zitten. FOTO: BOB FRIEDL?NDER
door Sophie Kluivers
LELYSTAD, zaterdag
Na een reis van een jaar zetten zeilbroers Enrique (16) en Hugo (14) Claassen vanavond weer voet aan wal in de haven van Lelystad. Halsoverkop moesten ze terugvaren naar Nederland, omdat er eindelijk een school bereid is om de dyslectische en hoogbegaafde jongens uit Vijfhuizen onderwijs te geven. Maandag starten ze op de Internationale School Eerde in Ommen.
?We hoorden het in juli, toen we in Barcelona waren?, vertelt Enrique. ?We hebben ons enorm gehaast. We zijn binnendoor gevaren via de rivieren. Helaas was de stroming erg sterk. Ter hoogte van Valence in Frankrijk hebben we daarom besloten de boten op transport naar Nederland te zetten, de trein te pakken en vanaf Nederland weer het laatste stuk te varen.?
Enrique en Hugo zaten respectievelijk twee jaar en een jaar thuis voordat ze vorig jaar aan de zeiltocht door Europa begonnen. Ze werden bij tientallen scholen geweigerd om de begeleiding die ze voor hun dyslexie nodig hebben. Met hun reis wilden ze aandacht vragen voor alle 16.000 thuiszitters in Nederland. Onderweg kregen ze les van de Wereldschool, iets wat niet mogelijk was geweest als ze in Nederland waren gebleven.
Tijdens de reis hebben ze bijzondere mensen ontmoet, vertelt Enrique. ?We zijn niet alleen letterlijk gegroeid, ook mentaal hebben we veel opgestoken.? Toch kunnen de broers niet wachten om weer in een klaslokaal te zitten. ?Daar leer je toch weer andere dingen dan op zee?, zegt Hugo. ?Ik kijk uit naar de wiskundeles. Dat is ook handig voor het navigeren op zee.? Enrique noemt het een sprookje om weer naar school te gaan.
?Ik kon het haast niet geloven toen ik het hoorde. Een jongen van het Eerde volgde ons via de media en heeft aan de schooldirectie gevraagd of we daar terechtkonden. Het bestuur besloot na overleg dat we welkom zijn. We zijn zo gelukkig, hier hebben we hard voor gevochten.?
 

Zeilbroers gaan na drie jaar weer naar school

 

17 augustus 2013, 11:38

Hoogbegaafde zeilbroers vanaf maandag naar particuliere school

 

Zeilbroers kiezen ruime sop

De zeilbroers Enrique (rechts) en Hugo vorig jaar augustus, kort voor hun vertrek uit de haven van IJmuiden. Met de zeilreis wilden ze aandacht vragen voor hun gebrek aan onderwijs. Foto ANP / Marcel Antonisse

BINNENLAND 

De dyslectische en hoogbegaafde zeilbroers Enrique en Hugo gaan vanaf maandag weer naar school. De jongens gaan naar de Internationale School Eerde, die hun opleiding uit een eigen fonds betaalt. “Waar het reguliere onderwijs tekortschiet is het particuliere onderwijs nu te hulp geschoten”, zegt hun advocate Katinka Slump vandaag.

De hoogbegaafde tieners van 14 en 16 jaar oud maakten sinds augustus vorig jaar een zeiltocht om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school kunnen vanwege hun dyslexie. Ze gaan al jaren niet naar school omdat scholen hun veel extra begeleiding moeten geven. Slump:

“De oudste werd van de vorige school verwijderd met de opmerking dat er voor hem alleen maar kostbaar particulier onderwijs mogelijk is, terwijl die school wist dat de ouders dat niet kunnen betalen.”

JONGENS ONDER TOEZICHT VAN JEUGDZORG GEPLAATST

 

Toen bekend werd dat de jongens gingen zeilen, stapte de Raad voor de Kinderbescherming naar de rechter om ze toch naar school te krijgen. In december besloot de kinderrechter dat de jongens onder toezicht van jeugdzorg moeten komen.

De broers tekenden met succes beroep aan. Het hof in Amsterdam bepaalde in juni dat de zorgen om hun ontwikkeling niet concreet genoeg zijn. De broers wekten volgens het hof de indruk dat het goed met hen gaat en dat hun zeiltocht een positieve ervaring is, in vergelijking met thuiszitten omdat ze niet naar school mogen. De ondertoezichtstelling zou volgens het hof averechts kunnen werken vanwege de spanningen die dat met zich meebrengt voor de broers en hun ouders.

‘VAN KASPLANTJES VERANDERD IN STEVIGE JONGENS’

 

Door de publiciteit rond de uitspraak in juni vroeg een leerling van de Internationale School Eerde aan het bestuur waarom de school niet te hulp schoot, zegt Slump. “Vervolgens heeft de school contact met mij opgenomen en zijn er gesprekken gevoerd met dit mooie resultaat.”

Tijdens de reis volgen de broers lessen via de Wereldschool. “Ze hebben ook veel gelezen, wat natuurlijk erg goed is als je dyslexie hebt”, zegt Slump. “Ze zijn van twee vreselijke thuiszittende kasplantjes veranderd in twee stevige jongens die beter in staat zijn zichzelf te handhaven.” De advocate is erg kritisch op het ministerie van Onderwijs en de onderwijsinspectie. Die moeten er volgens haar voor zorgen dat kinderen als Enrique en Hugo onderwijs krijgen. “We hebben geen geld om voor alle zestienduizend kinderen in zo’n situatie rechtszaken te voeren.” (Novum)

LEES MEER OVER:
 
INTERNATIONALE SCHOOL EERDE
JEUGDZORG
KATINKA SLUMP
ONDERWIJSINSPECTIE
RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING
ZEILBROERS
 

 

Sailing for education

 

Twee broers van 15 en 13 gaan een zeiltocht rond de wereld maken om goed onderwijs te kunnen volgen. Ze zitten namelijk al een poos thuis omdat geen enkele school ze wil omdat ze dyslectisch zijn. Op de boot kunnen ze via de Wereldschool goed onderwijs volgen.

http://deheerontwaakt.vara.nl/Fragmenten-single-view.9147.0.html?cHash=d0beef1c41b24ee6bbb068dd170d5e15&tx_ttnews%5Btt_news%5D=68549

 

 

Na het Zeilmeisje zijn de Zeilbroertjes een begrip geworden. Enrique en Hugo Claassen moesten naar school, maar konden geen passende school vinden die hen wou toelaten. Ze zijn zeer dyslectisch en hoog begaafd, geen makkelijke combinatie. Maar de leerplichtwet is dwingend hierin: ‘van je 5de tot je 18de jaar moet je naar school’. Maar wat te doen als heel veel scholen je niet toelaten, omdat ze je een te moeilijk geval vinden? Enrique heeft zo meer dan 2 jaar geen regulier onderwijs gehad en Hugo ongeveer een jaar. Hun moeder gaf hen de noodzakelijke lessen.

In navolging van Laura gingen de jongens naar zee om, zoals zij omschrijven in hun missie: ‘Te zeilen voor onderwijs’.

De wereldschool regelde het onderwijs en in alle landen die zij aandeden spraken zij met vertegenwoordigers van  Unicef of autoriteiten over hoe het onderwijs daar geregeld is. Via Belgie, Frankrijk, Engeland en Spanje zeilden ze de Middellandse Zee op, om naar Nederland terug te keren via de Rhone.

Ondertussen is van Onder Toezicht Stelling geen sprake meer en hebben de Zeilbroertjes het probleem van onderwijs voor kinderen die buiten de regels vallen, op de kaart gezet. Voor de jongens zelf gloort er ook wat licht aan het einde van deze tunnel. In augustus 2013 werd bekend dat de Internationale School in Eerde een special fonds heeft opgericht om de opleiding van deze jongens te betalen.

Enrique en Hugo blijven strijdvaardig. Ze hebben al aangekondigd om zich in te schrijven voor de Barcelona World Race! 

 Annelies Schillemans
"De zeilbroers Enrique en Hugo Claassen zijn in de herfst/winter van 2012/2013 met storm op storm, op een Benneteau First 211!!, zonder budget met net genoeg geld om te eten, gezeild van Nederland naar Belgie en Frankrijk, het kanaal over naar Dover de zuidkust van Engeland volgend en via Isle of Wight, terug over het kanaal naar Frankrijk. De laatste week van oktober staken ze de golf van Biskaje over, ze bedwongen de Iberische oceaankust terwijl de zeilers van de Vendee Globe hen voorbij schoten in wat de wedstrijdzeilers noemden de slechtste weersomstandigheden van de hele race. Ploeterend mijl voor mijl met hun maximaal haalbare gemiddelde van maar 2 knopen,….. Door de straat van Gibraltar de winterse middellandse zee op …..Mist, hagel, storm met windstoten van 83 knopen, golven vanuit het niets en uit alle richtingen. Sneeuw op Mallorca. Om op tijd op school te kunnen beginnen, na drie jaar te zijn buitengesloten, zeilden ze rechtstreeks vanaf de Middellandse zee de sterk stromende Rhone op ..... Enrique en Hugo hebben met zijn tweetjes een barre monstertocht gezeild, regelmatig tot hun middel in het oceaanwater, na volledige onderdompelingen, geen droog plekje meer op de bootje te vinden, met wind van meestal 35 knopen of veel meer, golven tot wel 15m en dat op 13 en 15 jarige leeftijd op een 6m bootje zonder toilet zonder enige vorm van luxe, niet omdat ze een prestatietocht wilden maken maar alleen omdat ze opkwamen voor alle thuiszitters en om aandacht te vragen voor het recht op onderwijs van alle kinderen. Alleen al in Nederland zitten meer dan 16.000 leerplichtige kinderen thuis. In Belgie staan 12.000 kinderen op de wachtlijst en zo heeft ieder land dat ze aangedaan hebben zijn eigen problemen. Opgejaagd door de kinderbescherming en jeugdzorg vertrokken ze, de laatste week van augustus 2012, in hun 6m bootje de zee op, in ballingschap. Bijna een jaar later werd de kinderbescherming door de drievoudige kamer van het gerechtshof in Amsterdam teruggefloten. Door de zeilactie van Enrique en Hugo is de buitensluiting van thuiszittende kinderen bekend geworden. En is voor heel veel kinderen een einde gekomen aan de verschrikkelijke onderwijs OTS(Onder Toezicht Stelling). Inmiddels regent het rechtelijk pardon in uitspraken van leerplichtzaken. Een plaats op school levert dat echter niet op. Dus nu nog een overheid die met een constructieve oplossing komt om passend onderwijs aan alle kinderen te garanderen. oa door het recht op onderwijs op te nemen in de grondwet. Enrique en Hugo zijn terug, krijgen eindelijk het onderwijs waar ze recht op hebben door particulier initiatief van ISE. En ze willen verder zeilen voor onderwijs. Ze gaan de Barcelona Worldrace varen. In 2014 mogen ze niet starten vanwege hun leeftijd, maar daarna kunnen ze los!!"
12:30:04 | 05-11-2013

http://www.zeilhelden.nl/index.php?category=zeilhelden&categorysub=detail&id=1724

| Fundamentele mensenrechten voor kinderen en gezinnen in Nederland | Meer dan 25 dingen die je moet weten voordat je je kind in Nederland op een school inschrijft | Narcissistic Abuse Syndrom | Schoolplicht versus Leerrecht | Schaf het Toetsingsverbod Af! | Stop de Kinderroof en Maak Nederland Humaan!Petitie en brief | Schokkende feiten en cijfers | Fundamentele mensenrechtenschendingen van kinderen en gezinnen in Nederland | Sven Snijer : "Uithuisplaatsen Stap voor Stap" | Wat is OOR4U? | Wat is OORvoorU? | Wat is zondebokdenken? | Anti pestprogramma's op scholen verergeren pestgedrag vaak juist | Opdracht voor opstel lijkt wel kruisverhoor | GGD vragenlijst als manier om jeugdzorg klantjes te werven | Wat zeggen deskundigen over thuisonderwijs? | Wat zegt de Overheid? | AD 17 december 2014 | Leerkrachten stappen massaal uit het gangbare onderwijs, omdat ze datgene wat van overheidswege van ze geeist wordt niet kunnen rijmen met het beste belang van het kind | Afgekeurde scholen | Sluiting onderzoekscentrum LOOK | Waar gaat er dan wel geld naar toe? | Gesloten scholen | Ouders die het beste onderwijs voor hun kinderen willen worden in Nederland strafrechtelijk vervolgd.Een voorbeeld van hoe zo'n strafzitting verloopt. De Afwezigheid van Vrijheid van Onderwijs in Nederland haalt de internationale pers. | Documentaires | Verzamelde acties van organisaties en individuen tegen de schending van fundamentele mensenrechten van kinderen en gezinnen in Nederland | Sailing for Education | Voor alle moeders die op moederdag niet bij hun kinderen mogen zijn | Connect acties | Conceptpetitie Vrijheid van Onderwijs en Waarborging van de Fundamentele Mensenrechten van Alle Kinderen en Gezinnen in Nederland voor de Optimale Ontwikkeling van Ieder Kind! | Conceptpetitie Stop de Kinderroof! | Conceptpetitie 2 Stop de Kinderroof! | Stop TPP, TTIP, CETA en IFDF! | Vermiste Kinderen | Kinderen in jeugdtehuizen en pleeggezinnen worden drie tot vier keer vaker seksueel misbruikt dan jongeren die thuis wonen. | Hulp aan slachtoffers van fundamentele mensenrechtenschendingen door instellingen | Eerste Hulp Bij Rampen, Disaster Relief Organisations | Lijsten waarmee gewerkt wordt om risico kindermishandeling te bepalen | Help ze helpen | Werkverschaffing binnen de jeugdzorg, hoe gaat dat? | Martin Vrijland:Jeugdzorgmedewerker komt uit de kast | Operatie Exodus | Wat wil Nederland? Waarborging van Fundamentele Mensenrechten, of Meer van?t Zelfde? | Brandbrief van lotgenoten van de Commissie Samson | Het kan ook anders, het kan ook beter! Scholen die goed bezig zijn, het nieuwe leren en schoolconcepten die in ontwikkeling zijn | WOWcollege | Neil de Grasse Tyson | Homeschooling legality and statistics per country | Ouderinitiatieven worden de grond in geboord door besturen , een voorbeeld: School Zoekt ZUS | Tweede mislukte ouderinitiatiefKOOG, conceptpetitie | Informatieve links | Inspirerende links | Einstein citaten | Einstein op thema | Martin Luther King dag | Martin Luther King | Tesla | Alfie Kohn, Mensen zijn van nature niet aggressief | OORvoorU blogs op uvrm.wordpress | Hoogbegaafden | Gezellige Gezinnen | Wonderkinderen | Vervolgde Gezinnen | In Jeugdzorgkinderen blikt een voormalig jeugdzorgkind terug op zijn jeugd en vertelt hoe het is om als volwassene te leven met een jeugdzorgverleden | Uithuisplaatsingen zijn slecht voor kinderen. Dat zie je ook weer aan deze foto's | Hans en Irme | De hel die jeugdzorg heet | Sylvano | Kinderen mishandelen wordt protocol genoemd in jeugdzorginstellingen | Voor Sylvano | TjW Strubbe Zaak Silvano, 2014, als voorbeeld over de attitude van ?jeugdzorg? | Stentor 29 september 2014 Sylvano" "Zeg tegen mamma Dat Alles weer Goedkomt." | Spectrum 1 november 2014 "Sylvano, zijn moeder en het netwerk." | NRC artikel Sylvano 8 december 2014 | Stentor 24 december 2014 Sylvano viert kerst met zijn moeder | Artikel Lukretia en Rafael in tijdschrft "Vriendin" September 2014 | Remzi Cavdar | Kamp Nederland | Politiek | Declaration of Independence | Nuremberg Principles | UVRM Universele Verklaring van de Rechten van de Mens | Déclaration universelle de droits de l'homme | Universal Declaration of Human Rights | Hoe is de UVRM ontstaan? | De EVRM Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens | Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie | Europese Verdragen | Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind | De internationale verklaring van Langeac over gelijkwaardig ouderschap | De Nederlandse Grondwet | De bron van de ongebreidelde mensenrechtenschendingen in Nederland: Artikel 120 van de grondwet en artikel 2 van de EVRM | Het opheffen van artikel 120 van de grondwet is heel dichtbij | Wetsvoorstel Femke Halsema 8 maart 2010 om artikel 120 van de grondwet te wijzigen, de verdediging waarvan overgenomen is door Liesbeth van Tongeren | Artikel 120 van de Nederlandse Grondwet | Wetsvoorstel Femke Halsema 8 maart 2010 om artikel 120 van de grondwet te wijzigen met de artikelen van de grondwet waarop rechters wetten en regels mogen toetsen | Verslag met reaktie 2de kamer van 20 oktober 2010 op voorstel Femke Halsema tot aanpassing artikel 120 op 8 maart 2010 | Verdediging van Liesbeth van Tongeren van aanpassing artikel 120 , 20 augustus 2014 | Eigen opmerkingen n.a.v. de verdediging van Liesbeth van Tongeren op de aanpassing van artikel 120 van de Nederlandse grondwet | Vraagtekens bij handelwijze aanpassing artikel 120 | Voorstel Joost Taverne tot aanpassing artikel 93 en 94 van de grondwet, 6 september 2012 | The Dutch law on custody of children | Dit is de klacht waarmee het kinderrechten collectief 24 september 2014 naar Geneve is gegaan en wat 27 mei 2015 op de agenda staat om behandeld te worden | Wat is Trias Politica? | Discussie eerste kamer bij totstandkoming artikel 279 en 280 wetboek van strafrecht | Beroepsgegevens en nevenbetrekkingen Rechterlijke Machtgina | Repliek OvJ | "All wars are bankers wars,"interessant, maar creëert helaas ook weer nieuwe zondebokken | Green peace:De zeven gouden regels van actie voeren | Burgerlijke ongehoorzaamheid | Helden | Adrienne Minette Boissevain- van Lenneps | John Taylor Gatto | Nelson Mandela | Professor Arnold Heertje, Held! | Lange Frans, Kamervragen 2 | Jeugd en gezin 24 december 2014: Jeugdhulpverlenen zonder toestemming van de ouders | Darkhorse blogspot over misstanden bureau jeugdzorg | Micky Nijboer, de paarden redster van Marrum | Gehackt | De OORvoorU website werd gehackt; en de heldere uitleg die ik gaf over de stand van zaken wat betreft de schoolplicht werd vervangen door deze;een oude van mijn uvrm site, genaamd "Vrijheid van Onderwijs:Geen Schoolplicht maar Leerrecht voor de Optim | January 7th 2015 , grief and determination to stand strong for universal liberties | Franktijk heeft pijn | Inspirerende Initiatieven om de aarde mooi te houden en nog mooier te maken

Laatste wijziging op: 25-05-2014 22:35